Zeilringen

Een afdekzeil oftewel waterdicht zeil komt in veel verschillende situaties goed van pas komt. Tijdens het klussen, bij het vervoeren van spullen maar bijvoorbeeld ook op de camping. Vaak is afdekken alleen echter niet voldoende maar wil je het zeil ook goed kunnen bevestigen. Zodat je hem tijdens een rit met een aanhanger niet verliest of dat het zeil wegwaait van spullen die je juist graag goed afgedekt wilt houden. In zo’n geval zijn zeilringen of zeilogen een uitkomst. Alhoewel veel zeilen hier zelf al over beschikken, is het een fluitje van een cent om ze zelf te bevestigen aan een zeil zonder ogen. We hebben daartoe verschillende soorten zeilringen voorradig.

De functie van een zeilring

Lang niet alle zeilen zijn uitgerust met zeilringen en hierdoor moet je zelf soms provisorisch aan de slag om het zeil goed te kunnen bevestigen. Je knipt of snijdt er bijvoorbeeld gaten in. Met als gevolg dat het zeil na kortdurend gebruik al begint te scheuren. En dat is natuurlijk zonde. Het doel van een bevestigingsring is dan ook het voorkomen dat materiaal uitscheurt wanneer dit wordt bevestigd. De zeilringen die je op onze pagina vindt, zijn gemaakt van kunststof of van messing. Messing is een legering van koper en zink. Het is een erg hard materiaal dat om die reden dus ook lang meegaat. Met andere woorden: je doet financieel gezien een minimale investering, maar daar tegenover staat wel jarenlang gebruiksplezier. Bij messing zeilringen zal je zien dat het materiaal langzaamaan bruin wordt als je het gebruikt in de buitenlucht. Dit doet echter niet af aan zijn betrouwbaarheid. De zeilringen in onze webshop zijn van bekende merken zoals Techtube Pro en Prym. Dit laatste merk is een van de oudste industriële familiebedrijven van Duitsland. Dit inmiddels al honderden jaren oude bedrijf heeft wereldwijd bekendheid vergaard door zijn professionaliteit en innovatieve karakter.

Het bevestigen van een zeilring: stap 1

Zeilringen kun je gemakkelijk zelf bevestigen. Bij verreweg de meeste soorten die je op onze pagina vindt, wordt ook nog eens het bevestigingsmateriaal geleverd. Zo kun je meteen aan de slag. Maar hoe bevestig je het nu precies aan bijvoorbeeld een afdekzeil of een tentdoek? De procedure is heel eenvoudig en de klus hoeft per zeilring niet langer dan een minuut te duren. Het bevestigingsmateriaal bestaat uit twee onderdelen: een ronde schijf (de stempel) en een langwerpig hulpstuk. Deze twee noemen we samen ook wel de inslaghulp. In de eerste stap plaats je het kleine ronde schijfje onder het zeil, op de precieze plek waar je de zeilring wilt bevestigen. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt tot de rand van het materiaal. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het gat per ongeluk kan worden opgetrokken wanneer je het zeil gebruikt. Vervolgens plaats je aan de bovenkant van het zeil het A-gedeelte van het langwerpige bevestigingsmateriaal. Hier sla je met een hamer op, zodat er een opening in het afdekzeil ontstaat. Zorg er wel voor, dat je met de hamer recht op het materiaal slaat. Dus van bovenaf en niet vanaf een schuine hoek.

Het bevestigen van een zeilring: stap 2

Vervolgens leg je de zeilring (met de opstaande rand) op het kleine ronde schijfje en plaats je dit geheel weer terug onder het zeil. Hierdoor komt de ring aan de bovenkant door het ontstane gat heen. Aan de bovenkant plaats je weer een ring (de platte variant) en vervolgens leg je hier het B-gedeelte van het langwerpige bevestigingsmateriaal op. Hier sla je weer op met een hamer, uiteraard weer een hoek van negentig graden aanhoudend. Met deze handeling sluit je de ring dus als het ware. Veel kracht is hier niet voor nodig. Vaak is de zeilring met een aantal slagen al stevig genoeg bevestigd. Na het bevestigen van de zeilring ga je door met de volgende. Het aantal dat je er in een afdekzeil wilt slaan, hangt af van het doeleind waarvoor je het gaat gebruiken. Het zal je niet verbazen, dat des te beter en efficiënter je iets wilt afdekken, des te meer zeilringen je zal gebruiken. Let er bij het bevestigen van een zeilring wel altijd op dat je dit doet op een harde ondergrond die niet beweegbaar is. Bijvoorbeeld een vloer of een stevige werkbank.

Andere mogelijkheden

Natuurlijk blijft het gebruik van een zeilring niet alleen beperkt tot een waterdicht zeil. Integendeel, je ziet ze steeds vaker terugkomen, bijvoorbeeld in interieur. De hedendaagse trend in interieur- en decoratieland is de industriële oftewel de stoere, robuuste stijl. En daar kunnen zeilogen een aandeel in hebben! We hebben het dan over zeilringen in gordijnen, vooral overgordijnen. Kijk maar eens rond als je in een dergelijke winkel bent. Steeds meer gordijnen worden op deze manier aan de gordijnrails bevestigd. Zo krijgt het gordijn een moderne en een stoere uitstraling. De plooien in de gordijnen worden daarmee ook dieper en dus is dit ideaal voor gordijnen die zijn gemaakt van een dikke of wat stuggere stof. Maak je je eigen gordijnen? Dan kun je de zeilringen natuurlijk ook zelf bevestigen. Zo breng je uniciteit in je huis! Ben jij zo een echte creatieveling? Dan kun je voor meerdere projecten zeilringen kopen. Behalve voor gordijnen kun je zeilringen ook gebruiken wanneer je zelf een tas maakt. Uiteraard kies je voor een sterke stofsoort. In combinatie met de zeilringen waarmee je de hengsels bevestigt, heb je een ijzersterke tas in handen die uniek is in zijn soort.

Vragen en advies

Heb je vragen over zeilringen of wens je advies bij het kiezen en bewerken van een afdekzeil? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links