Zeilklemmen

Als je gemakkelijk en snel een zeil wilt spannen, dan kan je gebruikmaken van een zeilklem. Voorheen moest je een zeil altijd spannen met zeilringen. Alleen kost dit veel tijd om een zeil goed te spannen. Een alternatief dat snel en eenvoudig werkt, is een zeilklem om je zeil te spannen. Zeilklemmen worden vooral veel gebruikt op de markt. Bijvoorbeeld om een stuk zeil te spannen achter een marktkraam. Je voorkomt zo dat er constant wind en regen op je kraam staat. Bij een zeilklem kopen komt vaak meer kijken dan je zou denken. Wij geven je een paar tips waar je op moet letten bij de aanschaf van de klem.

Waar kan je de zeilklem voor gebruiken?

Je kan de zeilklem voor verschillende toepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld voor het ophangen van een stuk zeil, ophangen van de was, ophangen van spandoeken of het vastmaken van tentzeil. Een zeilklem wordt soms ook wel een derde handje genoemd. De klem zorgt ervoor dat je even je handen vrij hebt en je een doek kan vastmaken. De trekkracht van de klem verschilt per zeil. Als je een lange klem hebt kan hij veel grotere stukken zeil vasthouden. Er zit dus zeker wel een verschil tussen een zeilklem van 5 cm en 10 cm. Als je een groot stuk zeil wil vastmaken aan een marktkraam, dan is het advies om voor extra grote klemmen te kiezen. Je hebt zo minder klemmen nodig en je loopt een minder groot risico dat het doek losschiet. Maar ook op de camping wordt het derde handje regelmatig gebruikt tijdens het kamperen. In de voortent kan bijvoorbeeld op de grond een stuk zeil gelegd worden. Met een zeilklem kan je deze eenvoudig aan je tent bevestigen. Je voeten blijven zo droog dankzij een zeilklem.

Plastic of metaal?

Online kom je zowel de zeilklem van plastic als metaal tegen. De metalen klemmen zijn bedoeld voor het zware werk. Ze hebben een enorme trekkracht en kunnen tot wel 100 kg per klem dragen. Dit is wel afhankelijk van het formaat klem. De metalen klemmen komen we tegen bij het dragen van spandoeken of zeilen bij de marktkraam. De metalen klemmen kunnen ook gebruikt worden om een stuk zeil vast te maken aan een aanhangwagen. Door de wind kan je het zeil verliezen en zelfs de spullen die eronder liggen. De wind heeft een enorme kracht op je aanhangwagen als je de snelweg opgaat. Het is belangrijk dat je een zeilklem met een grote trekkracht monteert. Uiteraard maak je ook niet één zeilklem vast, maar meerdere klemmen. Ons advies is om voor het grote werk altijd metalen klemmen te gebruiken. Plastic klemmen kunnen gebruikt worden voor minder zwaar werk. Bijvoorbeeld als je de waslijn wil ophangen. Het nadeel is wel dat de plastic clipjes sneller breken en dus minder trekkracht hebben. Maar voor de kleine klusjes zijn ze perfect om als extra handjes te gebruiken. Het is een slim idee om beide soorten klem achter de hand te houden.

Bescherm je spandoek met een geplastificeerde zeilklem

Je kan een spandoek prima bevestigen met een zeilklem. Dankzij de grote trekkracht is het vooral slim om een metalen zeilklem te gebruiken. Je kan deze klem gebruiken om bijvoorbeeld een spandoek aan een marktkraam vast te maken. Of een spandoek ergens anders aan vast te maken. Het enige nadeel is dat je niet wil dat je spandoek door de klem beschadigt of scheurt. Vooral als je een spandoek van stof hebt, wil deze soms scheuren door het gebruik van een metalen klem. Gelukkig kan je dit voorkomen door te kiezen voor een metalen klem met een geplastificeerde bek. Deze is uiteraard wel iets duurder dan een volledig metalen klem. Maar daar staat tegenover dat ze de stof van je spandoek niet beschadigen. De geplastificeerde bekken zorgen ook voor extra grip. Bijvoorbeeld als de stof vrij glad is weet hij deze beter vast te pakken met een kunststof bek. Het kan de moeite waard zijn om hierop te letten bij de aanschaf van een zeilklem.

Zeilklem als extra hand je in en rond het huis

Niet alleen zakelijk wordt er gebruikgemaakt van de zeilklem. De extra handjes zijn ook ideaal om in en rond het huis te gebruiken. Bijvoorbeeld als de winter aanbreekt en je graag je tuinset wil afdekken met een grondzeil. Je hebt dan meestal geen materialen om je zeil aan te bevestigen. Met een stevige zeilklem kan je het zeildoek aan je tuinset vastmaken. Je voorkomt zo dat het zeil wegwaait en je tuinset wordt beschermd tegen de wisselende weersomstandigheden. Door te kiezen voor een klem met een geplastificeerde bek voorkom je dat je tuinset beschadigt door de klem. De zeilklemmen kunnen daarnaast ook gebruikt worden voor je eigen doe-het-zelf klus. De extra handjes zijn nooit weg om even iets vast te houden. Natuurlijk kan je hiervoor een lijmklem gebruiken. Maar de meeste lijmklemmen zijn van plastic en zijn helemaal niet zo krachtig als een metalen zeilklem. Als je kiest voor een metalen klem met kunststof bek, dan kan je een stuk hout stevig op elkaar klemmen. Je zal merken dat de lijm sneller droogt en je niet constant zelf het hout hoeft vast te houden. Dit maakt de klem ook ideaal voor doe-het-zelf klussen.

Tips voor de aanschaf van een zeilklem

Je hebt besloten om zelf een zeilklem aan te schaffen. Alleen waar moet je allemaal opletten bij de aanschaf? De eerste tip is om te letten op het materiaalsoort. Als je de klem gaat gebruiken voor grote klussen waarbij veel trekkracht nodig is, dan is metaal slim. Nog een reden om voor metaal te kiezen is de langere levensduur. Bij veelvuldig gebruik kan plastic breken. Metaal kan je keer op keer opnieuw gebruiken, zonder iets van slijtage te merken. Als je er regelmatig gebruik van maakt, is metaal de beste optie. Nog iets om op te letten is het aantal klemmen dat je nodig hebt. Meestal krijg je bij grotere aantallen korting. Reken van tevoren uit hoeveel klemmen je nodig hebt voor het ophangen van een spandoek. Als laatste is het bij een metalen klem slim om te kiezen voor geplastificeerde bekken of een rubberen bescherming. Je voorkomt zo dat de materialen waar je een zeilklem aan vast maakt beschadigen. Kom je er nog niet helemaal uit welke zeilklem je nodig hebt? Vraag gerust om advies via onze website.

Vragen en advies

Heb je vragen over zeilklemmen of wens je advies bij het vastklemmen van bijvoorbeeld een afdekzeil? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links