Spanrubbers

Een spanrubber is ideaal om spullen mee vast te zetten op de fiets of aan de aanhangwagen. Het elastische materiaal kan uitgerekt worden en ergens omheen gebonden worden. Vanwege de trekkracht van het elastische materiaal kan je zelfs zware spullen bevestigen. Goederen blijven dankzij het rubber stevig op hun plek zitten tijdens het vervoer. Je voorkomt zo dat je goederen onderweg verliest als je op de fiets van a naar b gaat. Het is de ideale manier om losse spullen bij elkaar te binden en te vervoeren. Waar moet je op letten bij de aanschaf van spanrubber? Wij geven tips voor het gebruik van dit handige hulpmiddel.

Waar gebruik je een spanrubber voor?

Spanrubber kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. De meest bekende is de bagagedrager. Op je bagagedrager kan je zware spullen vervoeren, zonder dat je fiets uit balans gebracht wordt. Middelbare scholieren gebruiken spanrubber bijvoorbeeld om de zware boekentas onder de bagagedrager te bevestigen. Maar spanrubber kan ook gebruikt worden om spullen aan elkaar vast te maken. Bijvoorbeeld als je met de aanhangwagen op pad gaat en je er los zand in vervoert. Het is verboden om los zand te vervoeren zonder de aanhangwagen af te dekken. Als je onderweg zand zou verliezen, dan kan je hier een flinke boete voor krijgen. Voorkom dit door een stuk zeil over de aanhangwagen te spannen. Nadeel is dat het zeil snel wegwaait als de wind eronder slaat. Als je pech hebt verlies je een stuk zeil onderweg inclusief zand. Dit wil je natuurlijk voorkomen en gelukkig kan dit ook met spanrubber. Aan het uiteinde van zeil zitten vaak ronde gaten. Je kan het rubber hieraan vastknopen en vervolgens vastmaken aan de aanhangwagen. Het zeil blijft zo stevig op z’n plek zitten tijdens het vervoer. Als extra beveiliging kan je eventueel aan elk zeilgat of zeilring een stuk spanrubber knopen.

Lengte van spanrubber

Spanrubber wordt verkocht in verschillende lengtes. De lengte die je nodig hebt is afhankelijk van het gebruik. Het materiaal is elastisch, dus je kan de band een flink stuk uittrekken. Alleen elke cm die je rubber extra uittrekt verliest het materiaal aan trekkracht. Gelukkig is de trekkracht vrij hoog dus je hoeft niet bang te zijn dat je schoolboeken meteen van je bagagedrager afvallen. Alleen als je vaak grote spullen op je bagagedrager vervoert kan het slim zijn om voor 40 cm te kiezen. Vervoer je alleen kleine spullen, dan is 20 cm voldoende. Overigens zijn er ook nog andere afmetingen verkrijgbaar. Naast voldoende ruimte om het elastiek uit te rekken is het slim dat deze niet te los zit. Stel dat je een stapel boeken vastmaakt aan je bagagedrager. Als het rubber te lang is zit deze niet strak om je boeken heen. De eerste verkeersdrempel waar je met de fiets overheen gaat vallen de boeken al op de grond. Dit wil je natuurlijk altijd zien te voorkomen en daarom is het belangrijk dat het elastiek gewoon precies goed zit. Voor een bagagedrager is meestal het advies om tussen de 40 en 50 cm spanrubber te bestellen.

Haken of zonder haken?

Spanrubber is verkrijgbaar met of zonder haken. Met een haak kan je het rubber eenvoudig ergens aan vastmaken. Bijvoorbeeld als je een rond gat hebt waar het rubber aan bevestigd moet worden. Als je geen haken hebt moet je eerst een knoop erin leggen om ze vast te maken. Een nadeel van spanrubber met haken is dat ze uit het gat kunnen glijden en losschieten. Dit gebeurt vooral als er te weinig spanning op het rubber staat. Er zitten ook voordelen aan de variant zonder haken. Spanrubber zonder haken kan je bijvoorbeeld eenvoudig op maat van je spullen maken. Je voorkomt zo dat je houder losschiet tijdens het vervoer. Je kan het rubber eventueel ook op maat maken door er extra knopen in te leggen. Kortom afhankelijk van de situatie kan spanrubber met of zonder haken handig zijn. Haken kunnen bijvoorbeeld weer handig zijn als je een stuk zeil met ringen wil vastmaken. Je kan met de haak het spanrubber spannen, zodat het zeil stevig aan je aanhangwagen blijft zitten. Een ander voordeel van spanrubber zonder haken is dat ze een stuk voordeliger zijn. Aan beide soorten zitten dus voor- en nadelen, het is handig om deze te kennen voordat je online spanrubbers bestelt.

Spanrubber in huis altijd praktisch

Er zitten verschillende voordelen aan spanrubber in huis. Het kan nooit kwaad om er gewoon een paar in huis te hebben liggen. Eén van de redenen is dat het altijd handig is als je gewoon even iets snel wilt bevestigen zonder een touw te gebruiken. Je kan er je spullen stevig mee op hun plek houden. Nog een voordeel is dat je het materiaal kan uitrekken. Dankzij de elasticiteit vormt het materiaal zich snel rond je spullen heen. Het rubber vormt een band die je spullen bijeen blijft houden. Je hoeft zo niet bang te zijn dat je onderweg spullen verliest. Op het moment dat je ze nodig hebt kan je ze erbij pakken en gebruiken.

Kiezen uit verschillende kleuren

Als je spanrubber als bagagedrager gebruikt is het leuk om te kiezen uit verschillende kleuren. Je kan voor een kleur kiezen die past bij je fiets. Vooral voor zakelijk gebruik wordt er vaak voor zwart gekozen. Het maakt voor het vastmaken van een stuk zeil op een aanhangwagen uiteraard niets uit wat de kleur van het rubber is. Vooral niet als een spanrubber kopen voordeliger is in de kleur zwart. De meest spanrubbers zijn ook zwart, maar de spanrubbers met haak zijn vaak wel voorzien van een kleurtje. Dit komt voornamelijk doordat de variant met haak vaak gebruikt wordt voor een fiets, brommer, scooter en dergelijke.

Vragen en advies

Heb je vragen over spanrubbers of wens je advies bij het kiezen en bevestigen van een afdekzeil of andere spullen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links